Navigáció: Címlap

Hegedűs Tünde

HungarianEnglish

Egy beteljesedett művész - lepetitjournal.com

E-mail Nyomtatás
Hegedűs Tünde eredeti életutat futott be. Akár akrillal fest, akár bronz szobrot formál a kritika mindig kiemeli munkájának kétségbevonhatatlanságát. Egyébként maga arról vall, hogy a művészet életének nagy boldogsága és emócióinak kifejezése a festői ecsettel számára alapvető ügy.
 
Szarvason e 20.000 lakosú dél-magyarországi városban született és a festészethez nagyapján és az ott élő Ruzicskay György híres festőművésszel való kapcsolat útján jutott el.
 
Először kertészetet tanul, ami egyáltalán nem meglepő, mivel Szarvas híres botanikus kertjéről ismert, amely a Kertészeti egyetemhez és az élelmiszer - gazdasághoz kötődött, majd közgazdaságot tanult. Bankban vállal vezető tisztséget mintegy tíz éven át. Fellép néptánc együttesben. Művészetének szabad gyakorlása érdekében elhagyja a banki pályát, mindamellett megmarad a pénzügyi pályán magánjelleggel. Soha nem szűnt meg festeni este, vagy akár éjjel is amikor, mint mondja, ezzel oldotta a napközben felhalmozódott stresszt is.
 
Első alkalommal a Szegedi Nemzeti Színházban állított ki, bevallva rémületét a gondolattól hogy álmait és törekvéseit nyilvánosság előtt bemutassa. Zavarán azonban hamar túljut és kiállításai egymás után következtek, Szarvas, Szentendre, Liege, a könyv ünnepe Erdélyben. Jelenleg Los Angelesbe és San Diego-ba készül elrepülni két kiállítással október 23 –ától illetve november 4 –től e két kaliforniai metropolisban élő magyarok meghívására. Szándékában áll a későbbiekben kiállítás szervezése New-Yorkban.
 
A Dél, a teljes Dél
 
Tünde számos tervet dédelget, közöttük néhány kezd testet ölteni. Megnyitja saját galériáját szegedi házában nem csak személyes műalkotásainak kiállítása céljából, hanem olyan művészek bemutatásáért is, akiknek hiányoznak az eszközeik ahhoz, hogy ezt saját maguk tegyék meg, illetve gyakran mert hiányzik hozzá személyes kapcsolati kör vagy a szükséges gyakorlatias érzék.
 
Európai galéria hálózat kiépítése is foglalkoztatja, a Lisszabon-Kiev V. számú folyosó tengelye mentén Madrid,Barcelona, Lyon ,Torino, Milano ,Trieszt, Zágráb Budapest városokkal. Ez az Alpoktól délre elterülő Európa, a Duna déli partjáig terjedő terület valamilyen módon a római limes gondolatát idézi fel.
 
Emellett komolyan bekapcsolódik a "Pécs, Európa kulturális fővárosa 2010" programba, hogy kiemelje egy kulturális övezet közös jellemző vonásait, amely Trieszttől Tiranán át húzódik, piacaival, táncaival ,szokásaival. Elegendő szemlélni, mint jelennek meg ecsetje alatt Szeged templomai, Nizza utcái,Velence terei,vagy Porec virággal díszes házai, hogy erről meggyőződjünk. Fest ő kifinomult ízléssel karneváli maszkot és kosztümöt is, elegáns könnyedséggel jelenítve meg a Serenissima ünnepeinek pompáját.
 
Kívánjuk neki, hogy még sokáig bűvöljön el bennünket.

Colette Dehall (CD)
Az eredeti francia nyelvű cikket az alábbi linkről lehet letölteni PDF formátumban:

HT Portrait letöltése